Α ΜΠΕ ΣΕ ΝΤΕ 1938

You Are Here:
Αθήνα Μετά Πενήντα Έτη Σάτυρα Εξωφρενικών Νεοτερισμών Τρόπων Εθίμων
Ο τίτλος «Α ΜΠΕ ΣΕ ΝΤΕ» δεν είναι παρά ακροστιχίδα των λέξεων του υπότιτλου «Αθήνα Μετά Πενήντα Έτη Σάτυρα Εξωφρενικών Νεοτερισμών Τρόπων Εθίμων».
Μόλις ανατέλλει το 1938 και αρχίζει να δύει ο Μεσοπόλεμος με τις μεγάλες ανακατατάξεις, με την έκλυση των ηθών, με την γενικότερη αδιαφορία, με κοινωνίες και ανθρώπους που πέσανε στην χαλάρωση και την αποχαύνωση ύστερα από τον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο, ήδη έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται τα σύννεφα που θα σκοτεινιάσουν την ανθρωπότητα.
Ο Τίμος Μωραϊτίνης που σατίρησε αριστουργηματικά και ανελέητα τα ήθη και τις συμπεριφορές αυτής της εποχής, «βλέπει» την κοινωνία της Αθήνας μετά από 50 χρόνια. Και δεν πέφτει έξω. Έξω πέφτει η κριτική της εποχής που δεν έχει τη διορατικότητα του συγγραφέα και δεν μπορεί να κατατάξει το έργο.
Ο Τίμος Μωραϊτίνης όμως είναι ένας απρόοπτος και απρόβλεπτος συγγραφέας που δεν υποτάσσεται σε κανόνες και ακολουθεί την προσωπική του τεχνοτροπία, το δικό του στυλ που τον έκανε μοναδικό και αγαπημένο συγγραφέα των θεατών και αναγνωστών των έργων του. Το τότε προφητικό αυτό έργο προβληματίζει, σήμερα ιδιαίτερα, για την υπόσταση της ίδιας της ανθρωπότητας και το μέλλον της, καθώς η σάτιρα των φανταστικών τότε γεγονότων την «γελοιογραφεί» όχι πριν 50 αλλά πριν από 75 χρόνια.
Κριτικές Τίμος Μωραιτίνης Α ΜΠΕ ΣΕ ΝΤΕ

Κριτικές Τίμος Μωραιτίνης Α ΜΠΕ ΣΕ ΝΤΕ

Το έργο ανέβηκε στο θέατρο «Κοτοπούλη» (Ρεξ) και ευτύχησε μακρά σειρά παραστάσεων. Μετά από ενάμιση μήνα από την πρεμιέρα, η επιχείρηση αναγγέλλει: «Η διεύθυνση του θεάτρου «Κοτοπούλη» δηλώνει ότι το θέατρον αυτό από της ιδρύσεως του δεν επραγματοποίησε παρομοίας παραστάσεις».
Πρώτοι διδάξαντες, τα μεγάλα ονόματα της εποχής. Β. Λογοθετίδης, Μαρίκα Κοτοπούλη, Ρίτα Μυράτ, Δ. Μυράτ, Γιώργος Παπάς, Τάκης Γαλανός, Μαίρη Αρώνη, Λ. Διανέλος, Α. Ζερβός, Α. Γιαννίδης κ.α.