Η Πρωθυπουργίνα 1908

You Are Here:
Από τις συναρπαστικές Αμαζόνες της μυθολογίας έως τον ξεσηκωμό των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 και μέχρι τη Σιμόν Ντε Μπουβουάρ, ο γυναικείος πληθυσμός διεκδικεί την ισότητα των φύλων. Στις αρχές του 1900 το γυναικείο κίνημα αρχίζει και γίνεται πιο ευκρινές στις διεκδικήσεις του, κυρίως τις πολιτικές, αλλά μόλις το 1930 η γυναίκα αποκτά στην Ελλάδα δικαίωμα να ψηφίζει, ενώ το «εκλέγεσθαι» το κατακτά το 1952, δηλαδή πενήντα περίπου χρόνια αφότου ο Μωραϊτίνης έγραψε τη «Πρωθυπουργίνα» και μόλις είχε φύγει από την ζωή.
«Η Πρωθυπουργίνα»– τρίτο έργο του Τ.Μ., το δεύτερο είναι «Ο Άνθρωπος της ημέρας» που δεν διασώζεται– είναι και αυτό ένα από τα προφητικά έργα του συγγραφέα που έχουν σαν κεντρική ιδέα τη σύσταση της κοινωνίας του μέλλοντος. Στο έργο αυτό ο Μωραϊτίνης προβλέπει ακόμη και την στρατιωτική θητεία των γυναικών, μέσα πάντοτε από τη σατιρική του διάθεση και παίζει χαριτωμένα με τη γυναικεία φιλαρέσκεια. Κατά μια όμως πολύ μεταγενέστερη, χρονικά, άποψη «ο Μωραϊτίνης το τραβάει το θέμα» και αφήνουν αντιφεμινιστικά υπονοούμενα. Και αυτό επειδή έχει μια σκηνή όπου οι γυναίκες παραιτούνται από το βουλευτικό αξίωμα όταν η αντρική αντιπολίτευση προβάλλει την αξίωση να παραδεχτούν (οι γυναίκες) ότι διαθέτουν την από το νόμο προβλεπόμενη ηλικία των τριάντα ετών προκειμένου να διατηρήσουν το βουλευτικό αξίωμα! Είναι όμως αυτό ενδεικτικό φαλλοκρατισμού του συγγραφέα ή μήπως πρόκειται για χαριτωμένη λεπτομέρεια, ευχάριστα σατιρική και πειραχτική της γυναικείας φιλαρέσκειας; Οπωσδήποτε είναι θέμα senseofhumor.
Το έργο διανθίζεται με πνευματώδη τραγουδάκια (η μουσική δεν διασώζεται) ανέβηκε στο «Θέατρο του Συντάγματος» το 1908 με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη ηθοποιό της ελληνικής σκηνής Ροζαλία Νϊκα και παρουσιάζει την Αθήνα μετά από 100 χρόνια. Μαζί με τη Ροζαλία Νίκα παίζουν οι Γιάννης Παπαγιάννης, Άγγελος Χρυσομάλλης, Ελένη Φύρστ, Αγνή Ροζάν, Αντ. Νίκας, Ηρακλής Χαλκιόπουλος.

Η Ροζαλία Νίκα στην Πρωθυπουργίνα Final

                                                                                     Η μεγάλη ηθοποιός των αρχών του 20ου αιώνα Ροζαλία Νίκα.                                 
                                                                                            Εδώ, στην «Πρωθυπουργίνα» του Τίμου Μωραϊτίνη.