Η επιστροφή των Θεών 1923

You Are Here:
Ένα από τα ωραιότερα αλλά και αρτιότερα σκηνικώς δημιουργήματα του Τίμου Μωραϊτίνη είναι «Η Επιστροφή των Θεών».
Η επίμονη απαίτηση των κριτικών και της διανόησης της εποχής να αξιοποιήσει ο Μωραϊτίνης περαιτέρω το πλούσιο ταλέντο του τον υποχρέωσαν να δώσει πολλά έργα ιδιαιτέρως πρωτότυπα και σκηνικώς άρτια, απαλλαγμένα από επιθεωρησιακά στοιχεία, τα οποία ωστόσο ο συγγραφέας όταν τα χρησιμοποιεί, τα χειρίζεται με ξεχωριστή τέχνη και τα εντάσσει με δεξιοτεχνία στην υπόθεση κάποιων έργων του.
Στην «Επιστροφή των Θεών» σατιρίζει με το γνωστό του πνεύμα τα είδωλα στην ψεύτικη θεϊκή τους υπόσταση, στις γήινες επιθυμίες τους, σε μια κοσμοιστορική στιγμή των δύο θρησκειών. Μεταφέρει τους αρχαίους θεούς στην εποχή μας, και προσπαθεί ν’ αναπτύξει τις εντυπώσεις τους από την επιστροφή τους σ’ έναν κόσμο αγνώριστο για αυτούς. Η κωμωδία είναι σπαρταριστή και χαρακτηριστική της πλούσιας φαντασίας του συγγραφέα, του χιούμορ και του λυρισμού του, αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρή λόγω του πολυπληθούς καστ ηθοποιών και των εναλλασσόμενων εντυπωσιακών σκηνικών.
Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1922 (Αύγουστο) στο θέατρο Κοτοπούλη, αλλά ο Μωραϊτίνης το κατέβασε αμέσως μετά την πρεμιέρα εξ’ αιτίας, προφανώς, της Μικρασιατικής συμφοράς που ήδη ήταν βεβαία, αλλά και του τρομερού καύσωνα που ενέσκηψε στην Πρωτεύουσα εκείνες τις ημέρες. Το έργο επαναλήφθηκε το 1923.
Πρώτοι διδάξαντες: Μαρίκα Κοτοπούλη, Βασίλης Αργυρόπουλος, Βασίλης Λογοθετίδης, Γιάννης Αποστολίδης, Μήτσος Μυράτ, Ι. Λάσκαρη- Αργυροπούλου, Χρυσούλα Μυράτ. Γ. Γλινός. Μερόπη Ροζάν, Φωτεινή Λούη, Ν. Παπαγεωργίου, Μ. Σιμόπουλος, Καίτη Κωφινά, Γ. Μαμίας, Γ. Θέμελης.