Βρε το παλιοκόριτσο 1921

You Are Here:
Η κωμωδία αυτή του Τίμου Μωραϊτίνη (1921) είναι από τις ανάλαφρες δημιουργίες του συγγραφέα. Χαριτωμένη με ευρήματα, πνεύμα και τύπους της καθημερινότητας δοσμένους ανάγλυφα και χαρακτηρισμένους με την παρατηρητικότητα, την αλάθητη ψυχολογία και τη λεπτή ειρωνεία του συγγραφέα.
Εκείνο που διακρίνει το έργο είναι η σκηνή του δικαστηρίου που παρουσιάζεται στην τρίτη πράξη και θεωρήθηκε κλασσική. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνικό έργο παρουσίαζε δικαστήριο και μάλιστα τόσο αριστοτεχνικά, ώστε, όταν κάποιος άλλος θεατρικός συγγραφέας παρουσίασε και αυτός δικαστήριο στο έργο του, κεραυνοβολήθηκε από κριτικό της εποχής με τα εξής: «Η πρώτη πράξις θυμίζει τον «Κομμωτήν Κυριών» του Βερνέιγ και η δεύτερη την πράξιν του δικαστηρίου εις το «Παλιοκόριτσο» του κ. Τίμου Μωραϊτίνη με την παρέλασιν των λαϊκών τύπων και τα αλλεπάλληλα σπαρταριστά επεισόδια. Ο κ. Θ.Σ. δεν είναι βέβαια ούτε Βερνέιγ, ούτε Μωραϊτίνης (…)».
Το «Βρε το παλιοκόριτσο» είναι από τα έργα του Μωραϊτίνη που απετέλεσαν πρότυπο για παρόμοιες κωμωδίες μέχρι σήμερα και είναι από τα έργα που καταληστεύτηκαν από γνωστούς θεατρικούς συγγραφείς και σεναριογράφους.
Στους πρώτους ρόλους ο Βασίλης Αργυρόπουλος και η Μαρίκα Κοτοπούλη που ενσαρκώνει το Μαρικάκι— το παλιοκόριτσο— ένα έξυπνο, μάγκικο και τσαχπίνικο πλάσμα.